U bent hier

Vakantiemei

Oude traditie 'Vakantiemei' luidt de zomervakantie in.
 
De laatste schooldag op onze school wordt volgens een oude traditie ingevuld met de Vakantiemei.
De Vakantiemei luidt het begin van de zomervakantie in.
 
Maar wat is dan die Vakantiemei?
 
Als de schoolbel op de laatste schoolmiddag om 13.00 uur rinkelt, worden de leerkrachten ‘verrast’ door afwezigheid van de kinderen. De kids zijn nergens te bespeuren, ook geen ouders, alles lijkt uitgestorven. Maar het tegendeel is waar, in verschillende schuurtjes en straten wordt nog hard gewerkt aan de ‘vakantiemei’: een versierde tak, net zoals wij die kennen van de huizenbouw als het hoogste punt van het huis bereikt is.
Ze hebben even geen tijd om naar school te komen, er moet nog geknutseld en geverfd worden en het vakantielied wordt nog snel geoefend.
En dan…rond 14.00 uur klinkt tromgeroffel en muziek en komen van her en der groepen kinderen met hun ouders uit hun huizen om zich te verzamelen en de stoet met versierde karren, fietsen en de vakantiemei in te zetten richting school.
De leerkrachten lopen het plein af om hen tegemoet te treden en te verwelkomen op het schoolplein waar het laatste halfuurtje school wordt ingevuld.
Samen wordt het vakantielied gezongen en voor de laatste keer van dit schooljaar klinkt de schoolbel.
De tekst van het vakantielied is al erg oud maar sluit helemaal aan op de geschiedenis van de zomervakantie.

Vanaf schooljaar 2015-2016

De laatste schooldag gaat een iets andere invulling krijgen. De ervaring van de laatste jaren heeft geleerd dat er vanuit de ouders steeds minder animo is voor de traditionele invulling van de Vakantie-mei. Ook het aspect veiligheid speelt een rol in deze beslissing. Het met de kinderen in een optocht door de straten trekken, kan/mag niet meer zonder vergunning/aankondiging en als gevolg daarvan zonder verkeersregelaars.
Een aantal items uit de traditie worden wel in ere gehouden. Te weten: de versierde fietsen, het vakantielied, de mei-boom en natuurlijk de traktatie voor de kinderen.