U bent hier

Het verkeersexamen (groep 7)

Verkeersexamen 

Veilig Verkeer Nederland organiseert elk jaar in april voor de kinderen van groep 7 het verkeersexamen. Het doel is om met goede verkeerseducatie de verkeersveiligheid voor kinderen te vergroten.

Het Veilig Verkeer Nederland Verkeersexamen is harder nodig dan ooit, omdat het verkeer steeds drukker wordt. Nederland telt inmiddels zeven miljoen auto's. In 1990 was dit aantal nog vijfenhalf miljoen. Ook hebben mensen meer haast gekregen in het verkeer. Kinderen moeten tussen alle auto's door hun weg van en naar school en naar andere plekken in de buurt veilig af kunnen leggen.

Tijdens het schriftelijk verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de verkeerskennis beheersen en voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties. Maar verkeer is vooral praktijk. Omgaan met verkeersituaties kan niet alleen uit een boekje worden geleerd. Daarom zullen leerlingen dus in de praktijk moeten worden getoetst of zij voldoende kennis en ervaring hebben om zich veilig individueel door het verkeer te bewegen.

Dat gebeurt in het praktische gedeelte van het verkeersexamen. De kinderen rijden op goedgekeurde fietsen een route door het dorp. Wanneer hun fietsgedrag goed is en ze een voldoende hebben voor hun schriftelijk examen, ontvangen zij een diploma.

Het verkeersexamen is voor kinderen meestal het eerste echte examen in hun leven. Het is dus een spannende gebeurtenis!